Onsportief gedrag FC Twente strafbaar?

Levante dient klacht in tegen FC Twente vanwege ‘onsportief doelpunt’

Vorige week zaterdag ontstond er in een voorrondewedstrijd van de UEFA Women’s Champions League tussen FC Twente en Levante een vreemde situatie. Nadat Levante de bal uitschoot omdat een speelster van FC Twente geblesseerd op de grond lag, werd het spel hervat. Normaal gesproken wordt de bal in een dergelijke situatie teruggespeeld naar de partij die de bal uit het spel schoot uit sportiviteit, maar in plaats hiervan ging Renate Jansen ermee aan de haal en besloot de bal in het doel te schieten.

Het vervelende voor Levante was nog dat na deze aansluitingstreffer, FC Twente de ploeg was die er met de winst vandoor ging. Daarom hebben zij het hier niet bij laten liggen, maar heeft Levante een klacht ingediend bij de UEFA Women’s Champions League vanwege het onsportieve gedrag dat FC Twente vertoonde tijdens het maken van deze goal. Nu is de vraag natuurlijk, hebben zij wel een poot om op te staan?

Laws of the game
Op het eerste oog lijkt het er niet op dat de spelregels zijn geschonden. Er is geen regeling opgenomen in het reglement dat de bal na het uitspelen teruggespeeld dient te worden naar de partij die de bal uit schoot. Toch heeft Levante een klacht ingediend op basis van het ‘’onsportieve gedrag’’ dat FC Twente vertoonde.

Om te kijken of hier een grond voor is, moet er gekeken worden naar de wet – en regelgeving van de UEFA. De vraag is wat er precies onder het onsportieve gedrag valt volgens de spelregels. In artikel 3 van de Gedragsregels in het spelreglement van de UEFA zijn situaties geschetst die laten zien wat er onder de overtredingen van onsportief gedrag vallen. Dit zijn er een aantal, denk bijvoorbeeld aan de bal wegschieten voor een spelhervatting of aan het maken van een schwalbe.

Niets uit deze opsomming komt echter overeen met de situatie die zich voordeed bij de wedstrijd tussen FC Twente en Levante. Wel staat er dat straffen kunnen worden opgelegd op het moment dat er geen respect wordt vertoond voor het spel. Het kan zijn dat Levante de klacht hierop baseert, maar ook dit lijkt lastig te bewijzen op het moment dat er geen duidelijke regels worden overtreden.

Kan Levante dan nog op een andere manier iets bereiken?

Fair play
Levante verwijst in haar statement naar artikel 11 van het Disciplinaire reglement van de UEFA, Hierin staat het volgende:

‘’Member associations and clubs, as well as their players, officials and members, and all persons assigned by UEFA to exercise a function, must respect the Laws of the Game, as well as UEFA’s Statutes, regulations, directives and decisions, and comply with the principles of ethical conduct, loyalty, integrity and sportsmanship.’’

In de statuten van de FIFA staat:

“Fair play means acting according to ethical principles which, in particular, oppose the concept of sporting success at any price, promote integrity and equal opportunities for all competitors, and emphasise respect of the personality and worth of everyone involved in a sporting event.’’

Fair play houdt dus in dat je moet handelen volgens ethische principes die zich verzetten tegen het concept van sportief succes tegen elke prijs, het promoten van integriteit en het bevorderen van gelijke kansen voor alle deelnemers.

De vraag is of de actie van de dames van FC Twente onder het schenden van de fair play regeling valt. In dat geval zal de overweging zijn dat zij op deze manier hebben gehandeld met het oog om sportief succes te behalen tegen een onredelijke prijs.

Eerder is al een keer geoordeeld over een soortgelijke goal. Hier werd toen een speler (luiz adriano) geschorst voor 1 wedstrijd op grond van art. 5, welke nu is aangepast naar bovengenoemd artikel 11. Het ging ook om een doelpunt in een Champions League wedstrijd, waarbij de situatie zo goed als gelijk was. Ook hier werd een bal die uit sportief gebaar werd teruggegeven onderschept door de speler van de tegenstander, waarna deze een doelpunt maakte.

Kortom, in het algemeen zal het niet terugspelen van de bal door FC Twente moreel worden gezien als onsportief. Aangezien het niet reglementair is vastgelegd werd de speelster van FC Twente niet direct bestraft. Gelet op soortgelijk geval uit het verleden zou de speelster alsnog gestraft kunnen worden. Aan de uitkomst van de wedstrijd zal dat waarschijnlijk niets veranderen. Ook al kan de actie als onsportief worden aangemerkt, FC Twente zal waarschijnlijk wel de laatste voorronde van de Women’s Champions League gaan spelen dit jaar.

Vragen?

Als je meer over dit onderwerp wilt weten, dan ben je bij LOYR aan het juiste adres. Babs Dubois en Zabih Etemadi, onder meer gespecialiseerd in Sportrecht, hebben bewezen ervaring op het hoogste niveau in het begeleiden van clubs, coaches, spelers en voetbalmakelaars. Voor eventuele vragen kun je contact met hen opnemen via dubois@loyr.nl en etemadi@loyr.nl.