De Nederlandse voetbalwereld is meer dan ooit toe aan vernieuwing

Het Nederlands elftal zal voor de tweede keer op rij niet deelnemen aan een eindtoernooi. Waar ligt dat aan? Worden er in ons land opeens geen talenten meer geboren? Leiden we geen goede trainers meer op? Of zijn we zo doorgeslagen in onze trots alles beter te weten dat we zijn blijven hangen in de vorige eeuw? Alles wijst op het laatste. Zabih Etimadi, gespecialiseerd op het gebied van sportrecht, legt uit dat voetbalwereld veranderd is, maar dat in Nederlandalles bij hetzelfde lijkt te blijven. 

Vooral op financieel gebied heeft Nederland de boot gemist. We geven graag af op de scheefgroei in de voetbalwereld en de torenhoge transfersommen die vandaag de dag de ronde doen. Het is zeker waar dat er vandaag de dag grote vermogensverschillen zijn ontstaan tussen clubs en landen. Maar de realiteit is ook dat de voetbalwereld financieel gezonder is dan ooit. Sinds de introductie van Financial Fair Play in 2011 zijn de schulden van Europese clubs gedaald van 1,7 miljard naar 300 miljoen euro. In diezelfde periode is de omzet van grote Europese clubs substantieel gestegen. Globalisering is daar de voornaamste reden van. 

Acceptatie globalisering
Door de globalisering investeren steeds meer multinationals in de voetbalwereld. Maar in Nederland komt dit nauwelijks van de grond. Nederlandse voetbalclubs moeten hun organisatie, visie en beleid aanpassen om verdere achterstand in de internationale voetbalwereld te voorkomen. Dat begint met acceptatie van de al jaren geleden ingezette globalisering in het voetbal. Daardoor zullen clubs hun visie en beleid kunnen vernieuwen en nieuwe markten kunnen verkennen en aanboren.

Ajax is bijvoorbeeld internationaal nog steeds een bekende en aansprekende club. Het commercieel beleid van Ajax was echter in de afgelopen decennia te weinig op nieuwe markten gericht. Clubs als Manchester City en nu ook Paris Saint-Germain hebben door hun internationale marketingstrategie een veel grotere fanbase opgebouwd en vertegenwoordigen daarmee ook een hogere marketingwaarde. Hiermee hebben ze Ajax ruimschoots overvleugeld.

Versoepeling regelgeving salaris
Daarnaast moet de Nederlandse voetbalwereld pleiten voor minder strenge regelgeving voor het vrije verkeer van niet-EU spelers. Op dit moment kan slechts een handjevol Nederlandse clubs spelers van buiten de EU aantrekken. Dat heeft te maken met het minimumsalaris dat zo’n speler in Nederland moet verdienen om in aanmerking te komen voor een werkvergunning. In 2016 bedroeg dit minimumsalaris € 197.308 bruto per jaar voor spelers van 18 en 19 jaar en maar liefst € 394.616 voor spelers van 20 jaar en ouder. In de ons omringende landen geldt deze hoge salariseis niet. In België bijvoorbeeld verdienden niet-EU spelers in het seizoen 2015-2016 gemiddeld maar € 76.800 bruto per jaar. 

Door versoepeling in de Nederlandse regelgeving zal het Nederlandse voetbal weer kunnen gaan concurreren met Europese toplanden. Door meer goede buitenlandse spelers naar Nederland te halen, wordt de concurrentie voor Nederlandse spelers vergroot. Dit leidt tot een hoger niveau van de Nederlandse competitie als geheel. Bijkomend voordeel hiervan is dat de televisierechten zullen toenemen, waardoor de clubs meer te besteden hebben. 

Er zijn vele onontdekte voetballanden waar grote talenten staan te springen om in de Nederlandse competitie een podium te krijgen. Daar waar eerder vooral Brazilianen naar Nederland werden gehaald, wordt nu ook gekeken naar landen als Mexico en Colombia. Nederlandse voetbalclubs kunnen deze spelers verder opleiden, om ze vervolgens aan grotere Europese voetbalclubs te verkopen.

Kansen voor de Nederlandse voetbalclubs
Globalisering moet dus op alle niveaus in de Nederlandse voetbalwereld worden doorgevoerd. Ook de regelgeving dient daarop te worden aangepast, zodat de mogelijkheden voor clubs worden verruimd en zij internationaal een betere concurrentiepositie kunnen verwerven. 

Vragen?
Heb je na het lezen van dit artikel vragen, neem dan gerust contact op met Zabih Etemadi. Zabih is onder meer gespecialiseerd op het gebied van sportrecht. Hij is te bereiken via telefoonnummer 020 820 44 67 of per e-mail: etemadi@loyr.nl.