Voetbalmakelaars in Duitsland hoeven voorlopig niet aan de nieuwe FIFA-reglementen te voldoen.

Door de invoering van de FIFA Football Regulations is het behalen van een FIFA-voetbalmakelaarsexamen vanaf 1 oktober 2023 verplicht om als zaakwaarnemer actief te kunnen blijven in de voetbalwereld. Gisteren (24 mei 2023) heeft de Duitse rechtbank in het arrondissement Dortmund echter bepaald dat het nieuwe FIFA-reglement voor voetbalmakelaars (FFAR) nog niet in Duitsland mag worden toegepast zolang het Europees Hof van Justitie daarover nog geen uitspraak heeft gedaan.

In Duitsland had de rechtbank van Mainz in april 2023 inzake een prejudiciële beslissing over het nieuwe FIFA-reglement voor voetbalmakelaars al verwezen naar het Europees Hof van Justitie. Omdat het lang zal duren voordat het Europees Hof van Justitie daarover een uitspraak zal doen, oordeelde de Duitse rechter op 24 mei 2023 dat er voldoende spoed is om het (voorlopig) verbod op de invoering van het nieuwe FIFA-reglement door de Duitse voetbalbond (DFB) toe te kennen. De Duitse rechter is namelijk van oordeel dat het nieuwe FIFA-reglement voor voetbalmakelaars een concurrentiebeperkend element bevat.

Het verbod in Duitsland staat in contrast met een recente uitspraak in Nederland, waar twee vertegenwoordigers van de Nederlandse en internationale voetbalmakelaars de gerechtelijke procedure tegen de invoering van de nieuwe FIFA-reglement in Nederland hebben verloren.

In april 2023 zakte bijna de helft van de kandidaten voor het eerste FIFA-examen voor voetbalmakelaars. Van de 3.800 makelaars die het examen aflegden, slaagden slechts 1.962. Alleen zij zullen zij de FIFA-licentie van voetbalmakelaar per 1 oktober 2023 krijgen. Met die licentie kunnen zij als vertegenwoordiger voor transfers of contractverlengingen van spelers, coaches en/of clubs blijven optreden. In september 2023 is een tweede examen gepland, waarvoor de overige voetbalmakelaars moeten slagen als zij vanaf 1 oktober 2023 in de voetbalwereld als voetbalmakelaar (FIFA Football Agent) willen blijven werken. Op 5 september 2023 organiseert LOYR een examentraining om jou als makelaar op het examen van 20 september 2023 voor te bereiden. Je kunt je hiervoor inschrijven door een mail te versturen aan: hello@loyr.nl.  

Vragen?

Voor eventuele vragen kun je contact opnemen Babs Dubois en Zabih Etemadi, onder meer gespecialiseerd in Sportrecht, via dubois@loyr.nl en etemadi@loyr.nl. Zij hebben bewezen ervaring op het hoogste niveau in het begeleiden van clubs, coaches, spelers en voetbalmakelaars.