De voor- en nadelen van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Bestuurders stellen mij regelmatig de vraag of het verstandig is om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het antwoord hierop is niet eenvoudig. Er zijn namelijk zowel voordelen als nadelen verbonden aan het afsluiten van zo’n verzekering. In dit artikel zet ik de voor- en nadelen op een rij die goed zijn om te weten voordat u een dergelijke verzekering afsluit.

Voordelen

1. Financiële bescherming en gemoedsrust

Als bestuurder kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor fouten of nalatigheid, met vaak hoge schadeclaims tot gevolg. Zonder verzekering kan dit uw privévermogen bedreigen. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering worden deze risico’s beperkt, inclusief de kosten van een eventuele schikking. Dit geeft bestuurders gemoedsrust en meer zekerheid in het uitvoeren van hun bestuurstaak.

2. Juridische ondersteuning

Bij een claim biedt de verzekering doorgaans dekking voor de verdedigingskosten. Een advocaat helpt u strategisch te verdedigen en begeleidt u door het proces, wat van grote waarde is bij complexe en kostbare juridische procedures. In geval van dekking hoeft u deze kosten niet zelf te betalen.

3. Onderneming aantrekkelijk voor bestuurders

Voor ondernemingen maakt het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheids-verzekering het eenvoudiger om nieuwe bestuurders aan te trekken. Het laat zien dat de organisatie zorg draagt voor haar bestuurders en hen beschermt tegen persoonlijke risico’s, wat vertrouwen en professionaliteit uitstraalt.

Nadelen

1. Kosten

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is niet goedkoop. De premie kan hoog oplopen, vooral voor ondernemingen in risicovolle sectoren of met een ruim verzekerd bedrag.

2. Claimgedrag

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kan juist aanleiding zijn voor schuldeisers om een claim in te dienen. Indien zij hiervan op de hoogte raken, weten zij dat er wat te halen valt. Curatoren onderzoeken standaard of de failliet voor haar bestuurders een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten.

3. Beperkte dekking

Hoewel een verzekering bescherming biedt, is de dekking nooit volledig. Er is een maximaal schadebedrag dat wordt uitgekeerd. Verder vallen schadeclaims als gevolg van opzettelijk handelen, fraude of grove nalatigheid doorgaans buiten de dekking. De norm voor bestuurdersaansprakelijkheid is hoog: kort gezegd, alleen in geval van “ernstig verwijtbaar handelen” kan een bestuurder aansprakelijk worden gesteld. Maar “ernstige verwijtbaarheid” neigt vaak naar situaties die onder de uitsluitingen vallen, zoals opzet of grove nalatigheid. Dit beperkt de dekking van de verzekering aanzienlijk.

4. Eigen belangen van de verzekeraar

De verzekeraar, als commerciële partij, heeft eigen belangen die voor een deel niet overeenkomen met die van de bestuurder. Bij een claim zal de verzekeraar allereerst onderzoeken of er een uitsluitingsgrond van toepassing is, waardoor zij niet hoeft uit te keren. Daarnaast zijn verzekeraars soms geneigd om advocaten naar voren te schuiven waarmee zij eigen afspraken of ervaring hebben, ondanks dat bestuurders volgens de polis recht hebben op vrije advocaatkeuze. Bovendien kunnen verzekeraars terughoudend zijn bij het uitkeren van schadebedragen, wat tot onzekerheid en frustratie kan leiden. Het is daarom verstandig om u direct te laten bijstaan door een advocaat met ervaring, voordat u zich bij de verzekeraar meldt indien u in persoon aansprakelijk is gesteld.

Conclusie

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kan belangrijke voordelen bieden, maar kent ook duidelijke nadelen. Zo’n verzekering kan leiden tot een vals gevoel van veiligheid. Het blijft daarom cruciaal om als bestuurder zorgvuldig en verantwoordelijk te handelen en niet blind te vertrouwen op de dekking.